het eerste contact

Of je nu een nieuw kantoor wil bouwen, je kantoor wil verduurzamen of je kantoor wil renoveren, ik kom graag bij jou langs om de mogelijkheden te bespreken in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Tijdens dit gesprek kunnen wij elkaar leren kennen. Door bij jou op kantoor af te spreken krijg ik een goede indruk van de situatie en krijg ik een duidelijk gevoel bij de manier waarop jullie werken en de uitstraling van het huidige kantoor. Persoonlijke aandacht vind ik dan ook erg belangrijk. Ik kan jullie wensen het beste omzetten naar realiteit als we open en eerlijk met elkaar in gesprek gaan. Jullie wensen zullen uitgebreid worden besproken, zodat ik een goede inschatting kan maken van de werkzaamheden. Daarnaast zal ik jullie wat vertellen over mijn werkwijze aan de hand van  een aantal van mijn projecten. Na dit gesprek kan ik jullie wensen vertalen in een duidelijk Programma van Eisen (PvE), dat als basis dient voor het ontwerp.

Samen maken we dan een ontwerp dat past bij het kantoor, de locatie en jouw wensen.

het ontwerp

Is er een klik en besluiten we te starten met ontwerpen, dan ga ik een kavel studie (indien van toepassing) en een schetsontwerp maken. Het PvE dat we samen hebben opgesteld zal als basis dienen voor het ontwerp. Ik maak een presentatie met een aantal varianten, zo krijg jij goed zicht op de verschillende mogelijkheden, want die zijn er altijd.

Deze presentatie bestaat uit plattegronden, enkele schetsen en referentiebeelden. Om er zeker van te zijn dat we niet iets doen wat volledig tegen de regels van de gemeente is, doe ik nog een snelle bestemmingsplan check.

Het ontwerp kom ik dan bij jou op kantoor presenteren. Zo kan ik de ideeën goed toelichten en heb jij een mooi naslagwerk.

uitwerking

Nadat jij een keuze hebt gemaakt van één van de varianten of een combinatie van varianten dan zal ik deze verder uit werken in twee stappen, het voorlopig ontwerp en het definitief ontwerp . 

Het voorlopig ontwerp bestaat uit het uitwerken van de schetsen tot bouwkundige tekeningen, waarbij de functionele ruimtelijke indeling en de architectonische verschijningsvorm duidelijk worden. Het voorlopig ontwerp zal ik tijdens een presentatie op locatie komen toelichten. 

Na dit overleg zal het ontwerp verder worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De definitieve ruimtelijke indeling wordt vastgelegd, net als de architectonische verschijningsvorm en de hoofdopzet van de constructie. De beeldbepalende materialen en kleuren worden bepaald en zullen worden gedetailleerd. Aan het einde van de uitwerking kom ik het definitieve ontwerp presenteren en zullen we samen het ontwerp en de kleur- en materiaalkeuzes met elkaar doornemen. 

interieur ontwerp

Naast het bouwkundige ontwerp maak ik ook graag het ontwerp voor het interieur.

Het gedrag van mensen en in dit geval dus ook het gedrag van de medewerkers is voor mij een belangrijke inspiratie voor het interieurontwerp. Een goede gebouwde werkomgeving heeft een belangrijke invloed op het welbevinden van de mensen. Het is bewezen dat door een fijne werkplek dat medewerkers met meer plezier naar hun werk gaan en ook de productiviteit wordt bevorderd.

Tijdens de eerdere gesprekken over het bouwkundige ontwerp zijn vaak al vele onderdelen aan bod gekomen, maar voor een goed interieur ontwerp dat perfect aansluit bij de organisatie is een verdiepingsslag nodig. Daarom start ik meestal met een gesprek of workshop met medewerkers om een goed beeld te krijgen van jullie werkwijze en wensen voor het interieur. Zo krijg ik de beste input voor het maken van een passend ontwerp.

De uitwerking kan bestaan uit het maken van een voorstel van vloer, en wandafwerking, een voorstel voor vast en of los meubilair, tot het ontwerpen van speciale op maat gemaakte meubels zoals de tafels in het werkcafé voor het hoofdkantoor van Heembouw.

op zoek naar een aannemer

Op basis van het definitieve ontwerp kunnen de door jouw gekozen aannemers een prijs maken voor de verbouwingskosten. Daarvoor zal ik een werkomschrijving maken. Hierin staan alle punten die wij met elkaar hebben besproken. De werkomschrijving bespreken wij uitvoerig met elkaar voordat deze aan de aannemer wordt verstrekt.

Zo heeft de aannemer een volledig overzicht van alle werkzaamheden die van hem worden verwacht. 

vergunningen

Wie wil bouwen of verbouwen heeft vaak een vergunning nodig. 

Van Tienen Architectuur zoekt dit voor je uit en helpt met het indienen van deze vergunningen. De gemeente toetst aan het bestemmingsplan en soms zal het plan ook aan de welstand moeten worden voorgelegd. De gemeente toetst daarnaast of het ontwerp aan de technische eisen uit het bouwbesluit voldoet en constructieve en/of installatie berekeningen als deze nodig zijn. Het coördineren van deze berekeningen zal ik op mij nemen zodat deze gegevens aansluiten bij het ontwerp. Meer informatie over deze procedure, kosten en tijdsduur kun je vinden bij de betreffende gemeente.

het resultaat

Na afloop vind ik het erg leuk om het eindresultaat te komen bewonderen en te horen wat jij vind van het eindresultaat. Dan zou ik graag foto’s maken die ik op mijn site kan zetten om volgende opdrachtgevers te inspireren.

wil je meer weten, neem gerust contact met mij op