het eerste contact

Ik kom graag bij jou langs om de mogelijkheden te bespreken in een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kunnen wij elkaar leren kennen. Door bij jou thuis af te spreken krijg ik een goede indruk van de situatie en krijg ik een duidelijk gevoel bij jullie woon en leefstijl. Persoonlijke aandacht vind ik dan ook erg belangrijk. Ik kan jullie wensen het beste omzetten naar realiteit als we open en eerlijk met elkaar in gesprek gaan. Jullie wensen zullen uitgebreid worden besproken, zodat ik een goede inschatting kan maken van de werkzaamheden. Daarnaast zal ik jullie wat vertellen over mijn werkwijze aan de hand van een aantal van mijn projecten. Na dit gesprek kan ik jullie wensen vertalen in een duidelijk Programma van Eisen (PvE), dat als basis dient voor het ontwerp.

Samen maken we dan een ontwerp dat past bij de woning, de locatie en jouw wensen.

het ontwerp

Is er een klik en besluiten we verder te gaan, dan ga ik een schetsontwerp maken. Het PvE dat we samen hebben opgesteld zal als basis dienen voor het ontwerp. Ik maak een presentatie met een aantal varianten, zo krijg jij goed zicht op de verschillende mogelijkheden, want die zijn er altijd.

Deze presentatie bestaat uit plattegronden, enkele schetsen en referentiebeelden. Om er zeker van te zijn dat we niet iets doen wat volledig tegen de regels van de gemeente is, doe ik nog een snelle bestemmingsplan check.

Het ontwerp kom ik dan bij jou thuis presenteren. Zo kan ik de ideeën goed toelichten en heb jij een mooi naslagwerk.

uitwerking

Nadat jij een keuze hebt gemaakt van één van de varianten of een combinatie van varianten dan zal ik deze verder uit gaan werken. Daarbij is het belangrijk om de bestaande situatie goed in te meten. Daar zal ik apart voor langskomen. De schetsen worden uitgewerkt tot bouwkundige tekeningen, een kleur- en materialenstaat. Tussendoor zal ik het ontwerp komen toelichten en zullen we samen de kleur- en materiaalstaat uitvoerig doornemen. Voor de beeldbepalende materialen zullen voorbeelden worden opgevraagd. Zo komt het ontwerp steeds meer tot leven. Aan het einde van de uitwerking kom ik het definitieve ontwerp bij jou thuis presenteren.

interieur ontwerp

 

Naast het bouwkundige ontwerp maak ik als jij dat wenst ook graag een interieur ontwerp.
Tijdens de eerdere gesprekken over het bouwkundige ontwerp zijn vaak al vele onderdelen aan bod gekomen die ik verder zal uitwerken. Denk aan keuze van vloeren, wandafwerking, maatwerk meubels als de kastenwand in het project interne verbouwing woning Rotterdam.

op zoek naar een aannemer

Op basis van het definitieve ontwerp kunnen de door jouw gekozen aannemers een prijs maken voor de verbouwingskosten. Daarvoor zal ik een werkomschrijving maken. Hierin staan alle punten die wij met elkaar hebben besproken en maak ik een globale planning van het traject tot er gestart kan worden met bouwen. De werkomschrijving bespreken wij uitvoerig met elkaar zodat wij zeker weten dat alles er in staat wat van belang is voor de aannemer.

Zo heeft de aannemer een volledig overzicht van alle werkzaamheden die van hem worden verwacht. 

vergunningen

Wie wil bouwen of verbouwen heeft vaak een vergunning nodig. Van Tienen Architectuur zoekt dit voor je uit en helpt jou graag met het indienen van deze vergunningen. De gemeente toetst aan het bestemmingsplan en soms zal het plan ook aan de welstand moeten worden voorgelegd. De gemeente toetst ook of het ontwerp aan de technische eisen uit het bouwbesluit voldoet. Meer informatie over deze procedure, kosten en tijdsduur kun je vinden bij de betreffende gemeente.

Daarnaast zijn er soms ook constructieve berekeningen nodig of een berekening voor de installaties. Hiervoor werk ik samen met een vaste groep mensen die hier veel ervaring mee hebben.

de bouw

De vergunning is binnen en dan gaan we bouwen!

Indien wenselijk kan ik de bouwbegeleiding van de bouw op mij nemen. Ik zal de bouwvergaderingen bijwonen en de gesprekken over bouwkundige en esthetische onderwerpen met de aannemer voeren. Hiervoor zal ik een aantal keren de bouwplaats bezoeken.

het resultaat

Na afloop vind ik het erg leuk om het eindresultaat te komen bewonderen en te horen wat jij vind van het eindresultaat. Dan zou ik graag foto’s maken die ik op mijn site kan zetten om volgende opdrachtgevers te inspireren.

wil je meer weten, neem gerust contact met mij op